Ako zistíte, či sú vajcia čerstvé
Najlepším spôsobom ako zistiť čerstvosť vajíčka je pozrieť si dátum minimálnej trvanlivosti”. Pokiaľ tento dátum ešte neuplynul a s vajcami sa správne zaobchádzalo, spĺňajú stále kvalitu akostnej
triedy A.
• Vajce triedy A má pri širšom konci menšiu vzduchovú dutinku a žĺtok je umiestnený v strede.
• Čerstvé vajce sa vo vode ponorí, zatiaľ čo to staré bude plávať. Je to spôsobené tým, že čim je vajce staršie, tým je väčšia vzduchová dutinka vo vnútri, ktorá ho nadľahčuje.
• Bielok v čerstvom vajci je hustý a úzko obopína žĺtok, ktorý je preto vyššie. Staršie vajce má plochý žĺtok, ktorý sa ľahko roztečie a má riedky, vodnatý bielok.
• Zakalené vaječné bielko je znakom čerstvosti, nie staroby: zakalenie je výsledkom vysokého obsahu oxidu uhličitého po znesení vajíčka. |