IntranetSlovenskyEnglish
ProduktyVajcia a vyzivaReceptyFakty o vajciachPredajo ProOvoVelkoobchodProjekty EU
     
ProOvo vajcia
ProOvo produkty
Kvalita

Ako skontrolovat
Ako zistite ci su vajicka cerstve
 

Ako skontrolovať vajce

V súčasnosti sú všetky vajcia predávané v EÚ označené sledovateľným kódom. Pomocou označenia na každom vajci môžete vždy vyhľadať jeho výrobcu. Kód presne identifikuje, z ktorej farmy vajce pochádza.

Vajcia spoločnosti ProOvo majú pridelené veterinárne kontrolné číslo: 3 SK SC 1-6 a pochádzajú z farmy v Bernolákove.

Prvá číslica kódu označuje Metódu chovu nosníc:
0 = vajcia z ekologického poľnohospodárstva - BIO
1 = vajcia z chovu vo voľnom výbehu
2 = vajcia z podstielkového chovu
3 = vajcia z klietkového chovu.

Písmená SK znamenajú, že vajce bolo vyrobené na Slovensku.

Posledné znaky predstavujú registračné číslo chovu.

 
      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   


Ako zistíte, či sú vajcia čerstvé

Najlepším spôsobom ako zistiť čerstvosť vajíčka je pozrieť si dátum minimálnej trvanlivosti”. Pokiaľ tento dátum ešte neuplynul a s vajcami sa správne zaobchádzalo, spĺňajú stále kvalitu akostnej triedy A.

• Vajce triedy A má pri širšom konci menšiu vzduchovú dutinku a žĺtok je umiestnený v strede.

• Čerstvé vajce sa vo vode ponorí, zatiaľ čo to staré bude plávať. Je to spôsobené tým, že čim je vajce staršie, tým je väčšia vzduchová dutinka vo vnútri, ktorá ho nadľahčuje.

• Bielok v čerstvom vajci je hustý a úzko obopína žĺtok, ktorý je preto vyššie. Staršie vajce má plochý žĺtok, ktorý sa ľahko roztečie a má riedky, vodnatý bielok.

• Zakalené vaječné bielko je znakom čerstvosti, nie staroby: zakalenie je výsledkom vysokého obsahu oxidu uhličitého po znesení vajíčka.

 
         
produktyvajcia a vyzivareceptyfakty o vajciachpredajo proOvovelkoobchod
email
     
home