IntranetSlovenskyEnglish
ProduktyVajcia a vyzivaReceptyFakty o vajciachPredajo ProOvoVelkoobchod
     

 

 
Vysoky obsah bielkovin
Vajcia z chovu vo volnom vybehu
Vyzivove zlozenie vajca

Vitaminy a mineraly
Vajcia a chudnutie
Cholesterol a vajcia
 

Vajcia a výživa

Vajcia sú prírodným produktom

Vajcia patria medzi jedny z najvýživnejších potravín vôbec – sú prirodzeným zdrojom mnohých dôležitých výživných látok vrátane vysoko-kvalitných bielkovín, vitamínov a minerálov. Stredne veľké vajce obsahuje menej ako 80 kalórií a len 11 g tukov na 100 g.

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Vysoký obsah bielkovín

Vajcia majú jednu skvelú vlastnosť, a tou je vysoký podiel bielkovín. Bielkoviny sú výživové látky, ktoré sú popri inom veľmi dôležité pre stavbu a údržbu svalov. Jedno vajce pokrýva až 15 % dennej potreby bielkovín dospelého človeka. Zároveň vajcia obsahujú aminokyseliny, ktoré telu umožňujú zužitkovať bielkoviny. Vajcia Vám tiež dodajú veľké množstvo vitamínov a minerálnych látok. Inými slovami, vajcia sú jedným z najlepších zdrojov výživných látok potrebných pre ľudí. Ale čo žĺtok - nie je príliš kalorický? Áno, obsahuje tuk, ale väčšina tohto tuku je zdravý, nenasýtený typ tuku, ktorý je užitočný pre udržiavanie rovnováhy telesných tekutín.

Tak ako väčšina stavebných projektov, ktoré závisia od stavebných látok, bielkoviny sú tiež dôležité pre stavbu a údržbu buniek tela. Bielkoviny tiež udržiavajú zdravý metabolizmus, zabezpečujú potrebnú energiu a pomáhajú telu bojovať proti chorobám. Bielkoviny je možné získať z vajec, mäsa, mliečnych výrobkov a fazule.

 
      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   
Výživové zloženie vajca


Táto tabuľka uvádza obsah minerálov a vitamínov v stredne veľkom vajci. Typické hodnoty:

 Výživové informácie   V stredne veľkom vajci   V 100g
  Energia   324 KJ
  78 kcal
  627 KJ
 151 kcal
  Bielkoviny   6,5 g   12,5 g
  Uhľovodíky
  z toho cukry škrob
  0,7g
 stopové množstvo
  0,7g
 stopové  množstvo
  Nasýtené tuky   5,8 g
  1,7 g
 11,2 g
   3,2 g
  Vláknina   0,0 g    0,0 g
  Sodík   0,072 g   0,14 g
 
      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
     
Vitamíny a minerály


  Výživová látka   Funkcia
  Vitamín A   Vitamín A je potrebný pre vývin   všetkých buniek v tele, pre zdravú   pokožku a pre funkciu imunitného   systému. Je tiež potrebný pre zrak.
  Vitamín D   Vitamín D je potrebný pre zdravé   kosti  a  zuby. Je tiež nevyhnutný pre   absorpciu a využitie kalcia a fosforu   v tele.
  Vitamín B12   Vitamín B12 je potrebný pre tvorbu   červených krviniek. Je tiež dôležitý   pre fungovanie imunitného systému.
  Vitamín B2
  (riboflavín)
  Riboflavín je potrebný pre uvoľňovanie   energie zo stravy. Taktiež je dôležitý   pre zdravú pokožku, oči a nervový   systém.
  Folát   Folát je nevyhnutný pre vývin nových   buniek a preto je obzvlášť dôležitý   pre tehotné ženy. Je tiež potrebný   pre normálnu tvorbu krvi a pre   imunitný systém.
  Biotín   Biotín je potrebný pre uvoľňovanie   energie zo stravy, pre udržovanie   zdravej pokožky a vlasov a pre   fungovanie nervového systému.
  Kyselina
  pantoténová
  Kyselina pantoténová je potrebná pre   uvoľňovanie energie zo stravy,   mozgovú činnosť a tvorbu vitamínu D   a niektorých hormónov.
  Fosfor   Fosfor je nevyhnutný pre stavbu kostí   a zubov. Je tiež dôležitý pre   normálnu funkciu bunkových   membrán a ciest, ktoré vytvárajú   energiu zo stravy.
  Jód   Jód je potrebný pre tvorbu hormónov   štítnej žľazy a preto je životne   dôležitý pre správnu funkciu štítnej   žľazy, ktorá sa podieľa na tvorbe   energie a údržbe pleti.
  Selén   Selén je potrebný na ochranu DNA,   proteínov a tukov v bunkách   pred oxidačným poškodením. Je tiež   dôležitý pre zdravý imunitný systém   a pre funkciu štítnej žľazy.

 
      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   


Vajcia a chudnutie

Väčšina odborníkov na výživu radí, že zdravým spôsobom chudnutia je vhodná strava založená na konzumácii rozličných prírodných a čerstvých potravín, ktoré dodávajú primerané množstvo proteínov a zároveň nie sú príliš tučné, spolu s veľkým množstvom vlákniny pochádzajúcej zo zeleniny, ovocia a celozrnných cereálnych potravín.

Vajcia sú prírodné potraviny, bohaté na vysokokvalitný proteín s malým obsahom tuku. Stredne veľké vajce obsahuje menej ako 80 kalórií. Vajcia sú tiež zdrojom mnohých dôležitých vitamínov a minerálov.

Je dokázané, že konzumácia stravy bohatej na bielkoviny Vám pomôže cítiť sa dlhšie sýty, menej hladný a tak dlhšie vydržíte pri svojej diéte.

Odborníci na výživu radia, že „energetická hodnota“ vašej stravy (počet kalórií na gram jedla) je obzvlášť dôležitá pre ovplyvnenie toho, do akej miery sa cítite sýty po najedení. Chody založené na potravinách s nižšou energetickou hodnotou (menej kalórií na gram jedla) vám po najedení umožnia cítiť sa dlhšie sýty a tak nemáte nutkavú chuť na konzumáciu ďalšieho jedla.

 
      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   
Cholesterol a vajcia

Jedno vajce denne je fajn

Nový vedecký výskum potvrdzuje, že cholesterol obsiahnutý vo vajciach má len nepatrný vplyv na hladinu cholesterolu v krvi dospelých, preto sa už nekladie taký dôraz na obmedzenú konzumáciu vajec.

Vysoká hladina cholesterolu v krvi zvyšuje riziko srdcových ochorení a pôvodne sa predpokladalo, že požívanie potravín bohatých na cholesterol bolo hlavnou príčinou vysokej hladiny cholesterolu, a teda aj hlavnou príčinou zvyšovania rizika srdcových ochorení.

V súčasnosti sa zastáva názor, že len približne tretina cholesterolu v tele pochádza z takejto stravy a v oveľa väčšej miere, ako cholesterol z prijímanej stravy, negatívne ovplyvňuje hladinu cholesterolu v krvi nasýtený tuk.

Toto znamená, že väčšina ľudí môže jesť vajcia bez negatívneho vplyvu na hladinu cholesterolu v krvi za predpokladu, že sa jedná o konzumáciu kombinovanú so zdravou stravou, chudobnou na nasýtené tuky.

 
         
produktyvajcia a vyzivareceptyfakty o vajciachpredajo proOvovelkoobchod
email
     
home