|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
História vajec
Vajce je symbolom plodnosti a stvorenia nového života a oslavuje sa od nepamäti. I keď sa vajcia dlho pokladali za jedlo jari, v súčasnosti sa považujú viac za symbol Veľkej noci.
Darúvanie načerveno zafarbených vajec bolo v starovekých kultúrach súčasťou osláv jarnej rovnodennosti. Z vajec sa pripravilo spoločné jedlo a škrupiny sa potom rozdrvili ako rituál na odohnanie zimy.
Popularita tradície veľkonočných vajec dosiahla svoj vrchol na dvore ruského cára. Koncom 19. storočia, istý dvorný klenotník Carl Fabergé vyrábal nádherné vajcia zo zlata, kryštálu a porcelánu. V súčasnosti sa ručne zdobené vajcia v mnohých kultúrach vymieňajú ako jarné darčeky a hrajú dôležitú úlohu pri náboženských obradoch na veľkonočný pondelok. Niektoré rodiny si starostlivo uchovávajú svoje zbierky kraslíc a odovzdávajú ich z jednej generácie na ďalšiu.
Nezáleží na tom, či majú pôvod v dávnej tradícii, alebo či boli tajomne znesené veľkonočným zajacom, zdobené vajcia, či už surové alebo varené, plné alebo duté, z dreva, hliny či striebra, z cukru alebo čokolády, navždy ostanú symbolom priateľstva a lásky. |
|
|
|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|
|
|
Zdobenie veľkonočných vajec
Keďže vajce obsahuje semeno života, v mnohých kultúrach je symbolom plodnosti, života a zmŕtvychvstania. V spojení s ľudovou tradíciou bolo zvykom vajíčka maľovať. Počas Veľkej noci bývajú mladíci obdarúvaní veľkonočnými vajíčkami ako odmena za vyšibanie a polievanie dievčeniec. Časom sa v mnohých rodinách vajíčko stalo darom lásky, tradíciou a dokonca aj zberateľským objektom.
V ďalšej časti nájdete inšpirácie ako si ozdobiť veľkonočné vajíčka:
|
|
|
|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|
|
|
Ako zistíte, či sú vajcia čerstvé
Najlepším spôsobom ako zistiť čerstvosť vajíčka je pozrieť si dátum minimálnej trvanlivosti”. Pokiaľ tento dátum ešte neuplynul a s vajcami sa správne zaobchádzalo, spĺňajú stále kvalitu akostnej
triedy A.
• Vajce triedy A má pri širšom konci menšiu vzduchovú dutinku a žĺtok je umiestnený v strede.
• Čerstvé vajce sa vo vode ponorí, zatiaľ čo to staré bude plávať. Je to spôsobené tým, že čim je vajce staršie, tým je väčšia vzduchová dutinka vo vnútri, ktorá ho nadľahčuje.
• Bielok v čerstvom vajci je hustý a úzko obopína žĺtok, ktorý je preto vyššie. Staršie vajce má plochý žĺtok, ktorý sa ľahko roztečie a má riedky, vodnatý bielok.
• Zakalené vaječné bielko je znakom čerstvosti, nie staroby: zakalenie je výsledkom vysokého obsahu oxidu uhličitého po znesení vajíčka. |
|
|
|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|
|
|
Skladovanie
Vajcia uchovávajte čerstvé v chladničke. Skladujte ich v pôvodnom balení, aby neabsorbovali výrazné pachy ostatných jedál v chladničke cez tisíce malých pórov v škrupine.
• Uchovávaním vajec v ich balení je možné odsledovať ich „dátum minimálnej trvanlivosti“.
• Nadbytočné surové bielka a žĺtka by mali byť uchovávané vo vzduchotesných nádobách a okamžite uskladnené v chladničke. Aby sa predišlo vysušeniu žĺtkov, zalejte ich trochou studenej vody. Pred použitím vodu odstráňte.
• Pri uchovávaní natvrdo uvarených vajec môže v chladničke vzniknúť nepríjemný zápach. Tento zápach je spôsobený sírovodíkom, ktorý sa vytvára pri varení vajec. Je neškodný a zvyčajne vyprchá za niekoľko hodín |
|
|
|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|
|
|
Varenie a vajcia
Pri príprave vajec alebo akejkoľvek kaziacej sa potraviny dodržujte nasledovné štyri jednoduché kroky, ktorými zaistíte bezpečnú prípravu potravín:
• Umývať - pravidelne si umývajte ruky a pracovné povrchy. Správne umývanie rúk pomôže eliminovať takmer polovicu možných ochorení prenášaných potravinou.
• Uchovávať v chlade – potraviny okamžite schlaďte alebo zamrazte. Studené teploty môžu predísť množeniu väčšiny typov škodlivých baktérií.
• Skladovať oddelene – nekontaminujte potraviny miešaním. Surové mäso/hydinu/plody mora a ich šťavy uchovávajte počas skladovania a prípravy týchto potravín oddelené od seba.
• Variť - Mäso, hydinu a vajcia varte pri správnych teplotách |
|
|
|
|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|
|
|
|
Začína to vajcom
Výroba začína nákupom jednodňových kuriatok z produkcie partnerských spoločností, ktoré chovajú základný kŕdeľ. Základným kŕdľom sú nosnice, ktoré znášajú vajcia do liahní. Liahne sú vybavené špeciálnou technológiou, kde sú vajcia umiestnené po dobu 21 dní, až kým sa nevyliahne malé kuriatko.
• Po dodaní sú jednodňové kuriatka umiestnené do našej odchovne na samostatnej farme mimo farmy na produkciu vajec. Približne vo veku 17 týždňov sa kuriatka presúvajú na farmu na výrobu vajec.
• Nosnice sú produktívnejšie, keď sú zdravé. V roku 1945 zniesli nosnice v priemere každá 151 vajec ročne. Dnes, vďaka výberovému chovu, lepšej výžive, lepším životným podmienkam, špeciálnej technológii osvetlenia a efektívnejšiemu riadeniu farmy, priemerná nosnica znesie približne 320 vajec ročne - čo je skoro jedno vajce denne.
• Výživa nosníc neobsahuje hormóny ani antibiotiká, ale veľké množstvo obilnín, proteínov, vitamínov, minerálnych látok a čerstvej vody. Mladé nosnice znášajú malé vajíčka, čím je nosnica staršia, tým sú vajíčka väčšie. Spoločnosť ProOvo zabezpečuje vysokú kvalitu krmiva jeho výrobou vo vlastnej výrobni kŕmnych zmesí. |
|
|
|
|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|
|
|
|
Nosnice a ustajnenie
Ustajňovací systém pre nosnice spĺňa normy európskej a slovenskej legislatívy aj pre nadchádzajúce obdobie, a preto teraz aj v budúcnosti bude výroba vajec prebiehať v podmienkach zabezpečujúcich najvyšší stupeň ochrany potravín a vysokej kvality bez nepriaznivého dopadu na životné podmienky chovaných nosníc. Počasie na Slovensku môže byť veľmi premenlivé a niekedy nevľúdne, preto na zabezpečenie vhodných podmienok je potrebné vnútorné ustajnenie. Haly sú vybavené účinnou vzduchotechnikou, ktorá vytvára správnu klímu aj počas letných mesiacov.
• Spôsob ustajnenia v našich halách poskytuje nosniciam bezpečné a zdravé prostredie v primeraných skupinách a mimo dosahu predátorov. Tieto technológie tiež podporujú prirodzený inštinkt nosníc zoskupovať sa pre pocit bezpečia a interakciu v spoločenstve.
• Väčšina vajec vyrobených v Európe pochádza z chovov v klietkach, či už klietkach obohatených, aké vlastní ProOvo, alebo v jednoduchých klietkach staršieho typu. Vtáky majú voľný prístup ku krmítkam a vode priamo pred klietkami.
• Systém obohatených klietok napomáha chrániť vajcia pred baktériami v slepačom truse. Klietky sú navrhnuté spôsobom, ktorý zabezpečuje, že trus padá mimo klietky a vajíčok a dosahu sliepok. Pri súčasnej modernej výrobnej technológii sa vajcia dostanú priamo z klietky na dopravný pás, ktorý ich privedie do triediarne s regulovanou teplotou, kde prebieha kontrola kvality a ich zatriedenie. |
|
|
|
|
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ |
|
|
|
|
Triedenie a balenie
• Po zbere vajec je dôležité ich uskladniť v chlade, čím sa uchovajú čerstvé a zabráni sa šíreniu baktérií. Pri triediarni sa nachádza chladiareň s kapacitou približne 2,5 milióna vajec, v ktorej je ich možné schladiť na približne 3 stupne Celzia.
• Vajcia sú zatrieďované pomocou MOBA OMNIA technológie s kapacitou až 45.000 vajec za hodinu.
• Triediareň je vybavená aj presvetlovacím zariadením, čo je v podstate jasné svetlo, ktorým sa všetky vajcia presvecujú, aby sa skontroloval stav škrupiny, množstvo vzduchu vo vnútri vajíčka a pozícia žĺtka, čím sa určí kvalita vajec a len vajcia triedy A sa predávajú v obchodoch.
• Po kontrole kvality presvetlovacím zariadením sa vajcia fyzicky zatrieďujú podľa hmotnosti do kategórií S, M, L a XL a balia do balení po 6, 10, 12, 15, 30, 60 alebo 90 kusov.
• Vajcia sa do balení vkladajú širokým koncom nahor, aby vzduchová dutina ostala na mieste a žĺtok v strede. Nie všetky vajcia v balení majú nevyhnutne rovnakú hmotnosť, ale sú z rovnakej hmotnostnej kategórie.
• Kvalitu našich vajec priebežne kontrolujú štátni veterinári, ktorí dbajú o zaistenie vysokej úrovne kvality potravín. Naše vajcia sa do obchodov dodávajú v tom istom týždni ako boli znesené. |
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|