IntranetSlovenskyEnglish
ProduktyVajcia a vyzivaReceptyFakty o vajciachPredajo ProOvoVelkoobchodProjekty EU
     

 

 

Ranajky
Vajicka na makko
Prazenica
Vajickova pomazanka

Predjedla
Zemiaky plnene vajickami
Skotske vajcia
Slany kolac so slaninkou a syrom

Hlavne jedla
Vajecne cestoviny
Spagety Carbonara
Zapekane zemiaky s vajcom a syrom
Palacinky plnene mletym masom
Vajickovy salat

Dezerty
Lievance so smotanou a horucimi malinami
Citronovy kolac
Rolada s vanilkovym kremom
Malinove muffiny
Cernicovojablkovy kolac s posypkou

 

Vajíčka na mäkko

Postup:

Vajíčka dáme do kastrólika s vodou a sledujeme, kedy voda začne vrieť. Odstopneme si 3 min. odkedy začnú vrieť, zalejeme studenou vodou a vyberieme. Hneď podávame, lebo žĺtky môžu stvrdnúť aj v škrupinke. Podávame so soľou, s chlebom s maslom alebo hriankou.

Potrebujeme:
Vajíčka, voda, soľ

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Praženica

Postup:

V panvici rozohrejeme tuk. Vajcia osolíme a rozšľaháme v hlbokom tanieri vidličkou, prelejeme do panvice a miešame. Na tanieri posypeme praženicu pažítkou.Vhodnou prílohou je chlieb, pečivo, hrianka, čerstvá zelenina, slanina.

Potrebujeme:
3-4 vajcia, 1 lyžica tuku, soľ, pažítka, slanina

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Vajíčková pomázanka

Postup:

Vajíčka postrúhame, pridáme syr, horčicu, majonézu, na jemno posekanú cibuľu a dochutíme soľou a korením.

Potrebujeme:
5-6 vajec uvarených na tvrdo, 1 črievko tekutého syra, 2 ČL majonézy, 1 menšiu cibuľu, 1 PL plnotučnej horčice, soľ, korenie

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Zemiaky plnené vajíčkami

Postup:

Zemiaky umyjeme a v šupke upečieme vo vyhriatej rúre. Prekrojíme na  polovicu a dužinu čiastočne vydlabeme. Nadrobno nasekanú cibuľu opražíme na masti, pridáme dužinu zo zemiakov a krátko opražíme. Vydlabané zemiaky do polovice naplníme pripravenou zmesou, navrch vyklepneme 1 vajce, posolíme a vložíme zapiecť do vyhriatej rúry. Podávame teplé a  podľa chuti môžeme ozdobiť petržlenovou vňaťou.

Potrebujeme:
4 veľké zemiaky, 4 vajcia, 1 cibuľa, 1 lyžica masti, soľ

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Škótske vajcia

Postup:

Mäso pomelieme, vajíčka uvaríme na tvrdo, cibuľu nakrájame na drobno, alebo nastrúhame. Pridáme soľ, korenie a muškátový oriešok, môžeme pridať lyžičku zmiešaného korenia. (paprika, cesnak, bazalka).

Mäso rozdelíme na šesť častí. Vajíčka obalíme v pripravenom mäse. Potom ich obalíme v klasickom trojobale: múka, vajce a strúhanka. Obalené vajcia vyprážame na rozohriatom oleji zo všetkých strán.

Vypražené vajcia vyberieme na papierový obrúsok. Podávame so zemiakovou kašou, zeleninovým šalátom a chili omáčkou.

Potrebujeme:
6 ks vajec, 600 g bravčové mäso, 6 ks vajec, 1 cibuľa, soľ, korenie biele mleté, KL muškátový oriešok mletý, 1 KL korenie zmiešané, strúhanka, múka hladká, olej na vyprážanie

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 

Slaný koláč so slaninkou a syrom

Postup:

V mise zľahka vymiešame vajcia. Pridáme smotanu, mlieko, syr, slaninu, cibuľu a petržlen. Miešame jemne, aby sme zachovali vzdušnosť. Nalejeme na cesto. Pečieme pri teplote 175C 35-40 minút, alebo kým cesto nie je upečené.

Potrebujeme:
4 vajcia, ¾ šálky smotany, ¾ šálky mlieka, ½ šálky, nastrúhaného syra, ¾ šálky nakrájanej slaniny, 1 nakrájaná cibuľa, 1 čajová lyžička nakrájaného petržlenu, 1 veľké cesto na koláč

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Vaječné cestoviny

Postup:

Na pracovnej ploche si z múky vytvoríme kopček, do ktorého urobíme jamku. Do jamky vlejeme vajíčka a postupne vidličkou do nich zapracúvame múku. Cesto nesolíme! Keď sú vajíčka s múkou spojené, cesto miesime dlaňami, pokým nezvláčnie a prestane sa lepiť na ruky a na dosku. Keď je cesto príliš mokré, prisypeme múku, keď je suché, prilejeme trochu vody. Hotové cesto je homogénnej a pružnej konzistencie. Cesto rozdelíme nožom na menšie časti, ktoré na strojčeku rozvaľkáme a rozkrájame. Hotové cestoviny varíme v osolenej horúcej vode, pokým nevyplávajú na  povrch. Cestoviny si môžeme aj nasušiť do zásoby a uskladniť vo  vzduchotesnej nádobe. Presušeným cestovinám trvá varenie trochu dlhšie..

Potrebujeme:
500 g hladkej múky, 5 vajec (izbovej teploty)

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Špagety Carbonara

Postup:

Do hrnca dáme zohriať dostatočné množstvo vody na špagety.

Slaninku pokrájame na čo najmenšie kocky a pri najnižšej teplote ich opekáme na teflónovej panvici.

Špagety uvarené „al dente“ zlejeme a ešte horúce ich v hrnci pri najnižšej teplote zmiešame s opečenými kockami slaninky a postrúhaným syrom. Pôsobením tepla, horúcich kociek slaninky a rozpusteného syra špagety ešte zmäknú, preto ich radšej zlievame tvrdšie, aby nezostali mazľavé.

Žĺtky rozšľaháme s trochou soli. Hrniec so špagetami odstavíme, hneď primiešame rozšľahané žĺtky, ktoré sa vzhľadom na vysokú teplotu špagiet na nich akoby „dovaria“.

Dochutíme soľou, korením a hneď podávame.

Potrebujeme:
600 g špagiet, 120 g slaninky pokrájanej na kocky, olivový olej, 6 žĺtkov, 150 g najemno postrúhaného parmezánu, soľ, čierne mleté korenie

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Zapekané zemiaky s vajcom a syrom

Postup:

Zemiaky uvaríme v šupke. Potom ich ošúpeme a vychladnuté nakrájame na  krúžky. Štyri vajcia uvaríme natvrdo, olúpeme a nasekáme nadrobno. Syr postrúhame. Ohňovzdornú nádobu vymastíme. Zvyšný tuk rozpustíme, zmiešame s rozotretým cesnakom a so soľou. Do nádoby dáme najskôr vrstvu zemiakov, potom vrstvu vajec a syra, pokvapkáme tukom a pokračujeme, kým sa nám všetko neminie. Poslednou vrstvou musia byť zemiaky. Dáme do rozohriatej rúry zapiecť na 10 minút. Potom zalejeme trochu osoleným mliekom a rozšľahanými vajcami a pečieme do ružova. Podávame posypané petržlenovou vňaťou alebo pažítkou.

Potrebujeme:
1 kg zemiakov, 100 g rastlinného tuku, 6 vajec, 3 - 4 strúčiky, esnaku, 3 - 4 trojuholníky taveného syra, 1/4 l mlieka, pažítka alebo petržlenová vňať, soľ

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Palacinky plnené mletým mäsom

Postup:

Z múky, mlieka, vajec, cukru a soli si urobíme palacinkové cesto, ktoré necháme chvíľu odstáť a pečieme palacinky. Cibuľu si nakrájame a  opražíme na oleji. Pridáme mleté mäso, necháme zatiahnuť, posolíme, pridáme na pásiky nakrájanú papriku, paradajkový pretlak, mletú červenú papriku a grilovacie korenie. Podlejeme vodou a dusíme do mäkka. Keď je mäso hotové pridáme oregano.

Palacinky potierame mäsom, zatočíme a ukladáme do zapekacej misky. Zalejeme šťavou, ktorá nám zostala z mäsa. Takto pripravené ešte posypeme strúhaným syrom, prikryjeme alobalom a zapečieme do vopred vyhriatej rúry 200°C -220°C na 20min. Po 10minútach odokryjeme a  dopečieme.

Potrebujeme:
2ks vajcia, 250g polohrubej múky, 2PL kryštálového cukru, olej, soľ, mlieko, 500g mletého mäsa, 2ks cibuľa, mletá paprika, Oregano, grilovacie korenie, 1ks papriky, 1ks paradajkového , pretlaku, tvrdý syr (strúhaný)

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Vajíčkový šalát

Postup:

Vajcia ošúpeme a pokrájame na osminky. Uhorku ošúpeme a nakrájame na  kocky. Paradajky, stopkatý zeler, papriky umyjeme a nakrájame na menšie kúsky. Cibuľu nakrájame.

Pripravíme si dresing: Olivový olej vymiešame s citrónovou šťavou, worcesterskou omáčkou, soľou a čerstvo pomletým čiernym korením. Zalejeme ním zeleninu a premiešame. Do šalátu pridáme nakrájané vajcia a  olivy.

Potrebujeme:
6 natvrdo uvarených vajec, 1/2 malej šalátovej uhorky, 2 paradajky, 1 stonku stopkatého zeleru, 1 zelenú papriku, 150 g zelených olív, cibuľa

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Lievnace so smotanou a horúcimi malinami

Postup:

Vajcia a cukor premiešame, pridáme droždie rozpustené vo vlažnom mlieku a múku. Necháme podkysnúť asi 10-15 min. Po vykysnutí pečieme na  panvici na lievance dozlatista. Maliny posypeme vanilkou, dáme zahriať asi na 1 minútu. Hotové lievance upravujeme na tanieri s kyslou smotanou a prelievame horúcimi malinami, podľa chuti pridáme malinový džem.

Palacinky potierame mäsom, zatočíme a ukladáme do zapekacej misky. Zalejeme šťavou, ktorá nám zostala z mäsa. Takto pripravené ešte posypeme strúhaným syrom, prikryjeme alobalom a zapečieme do vopred vyhriatej rúry 200°C -220°C na 20min. Po 10minútach odokryjeme a  dopečieme.

Potrebujeme:
4 vajcia, 5 PL cukor, 20 g droždie, 200 g hladká múka, 400 ml mlieko, 1 vanilkový cukor, 250 ml kyslá smotana, malinový džem, maliny

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   


Citrónový koláč

Postup:

Celé citróny dáme do veľkého hrnca, zalejeme studenou vodou, postavíme na silný oheň a privedieme do varu. Stíšime a varíme na  miernom ohni asi 30 minút až kým nie sú mäkké. Scedíme a dáme ich do hrnca so studenou vodou. Keď citróny vychladnú, pokrájame ich na  štvrtiny a jemne odstránime zrniečka, pričom zachováme čo najviac šťavy. Citróny dáme do mixéra a rozmixujeme na hladké, husté pyré. Medzitým si predhrejeme rúru na 180°C. 20 cm vysokú formu s okrajom, ktorý sa dá odstrániť, vymastíme maslom a vysypeme múkou. Rozmixujeme mandle, aby boli ako hrubá kukuričná múka. Dáme ich do veľkej misy a pridáme 1/2 šálky múky, jedlú sódu a soľ. Pomiešame.

Potrebujeme:
450g citrónov plus 1 čajová lyžička čerstvej citrónovej šťavy a 10 tenkých plátkov na ozdobu, 5 vajec, oddelíme bielky od žĺtkov, 1 čajová lyžička masla (na vymastenie formy), Asi 1/2 šálky polohrubej múky, 1 1/2 šálky celých mandlí, 1 čajová lyžička prášku do pečiva, 1/2 čajovej lyžičky soli, 1 1/4 šálky cukru, 1/2 čajovej lyžičky mandľového extraktu, 1/4 šálky kandizovaného alebo kryštalizovaného zázvoru, nakrájaného na malé kúsky, 1/2 šálky práškového cukru

 
      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   


Roláda s vanilkovým krémom

Postup:

Oddelíme žĺtky a bielka. Z bielkov ušľaháme tuhý sneh, postupne pridáme práškový cukor a šľaháme do tuha. Do tuhého snehu vmiešame žĺtka a nakoniec preosiatu múku s kypriacim práškom. Cesto vylejeme na plech vyložený papierom na pečenie, uhladíme stierkou a dáme piecť do predhriatej rúry pri teplote asi 180°C po dobu asi 20 – 25 minút.

Upečené piškótové cesto ihneď vyklopíme na utierku posypanú práškovým cukrom, navlhčíme papier na pečenie a stiahneme ho. Ešte teplý plát stočíme do rolády.

Puding uvaríme s cukrom a mliekom na hustý krém, ktorý necháme za  občasného miešania vychladnúť. Maslo vymiešame s práškovým cukrom na  penu. Do maslovej hmoty postupne pridáme pudingový krém a všetko spolu dobre vyšľaháme.

Vychladnuté piškótové cesto opatrne rozvinieme. Džem pretrieme cez sitko, aby sa lepšie roztieral. Najprv cesto potrieme džemom, potom vanilkovým krémom a zase ho stočíme do rolády, podľa chuti pridáme hrozienka, ktoré sme vopred namočili vo vode.

Potrebujeme:
Piškótové cesto:
5 vajec, 150 g práškového cukru, 150 g polohrubej múky, 1 bal. kypriaceho prášku do pečiva, 1 bal. pudingu s vanilkovou, príchuťou, 350 ml mlieka, 1 PL cukru, 125 g masla, 2 PL práškového cukru, 3-4 PL malinového džemu

 
      _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
   


Malinové muffiny

Postup:

Pripravíme alebo rozmrazíme si maliny. Mäkké maslo vymiešame spolu s cukrom, vanilkovým cukrom a soľou do krémova. Postupne vmiešavame po jednom celom vajíčku. Múku zmiešame s práškom do pečiva a spolu s mliekom ju pridávame k zmesi. Nakoniec jemne vmiešame maliny.

Pripravíme formu na 12 kusov muffinov. Vložíme do každého košíček a  cesto rovnomerne rozdelíme do formy. Pečieme asi 25 min v elektrickej rúre na 200 C, v teplovzdušnej na 175 C a v plynovej na 3 stupni.

Podávame posypané cukrom so zvyšnými malinami..

Potrebujeme:
4 vajíčka, 250 g čučoriedok, 175 g mäkkého masla alebo , argarínu, štipku soli, 1 vanilinový cukor, 150 g kryšt.cukru, 330 g múky, 1 prášok do pečiva, 5 lyžíc mlieka, 1-2 lyžice prášk.cukru na posypanie, košíčky na muffiny

 
    _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _  
 


Černicovojablkový koláč s posýpkou

V tomto recepte môžeme použiť aj zrelé hrušky – či už s jablkami alebo hruškami, v každom prípade je to krehká ovocná dobrota.

Postup:

Rúru rozohrejeme na 180C/teplý vzduch alebo 160C/plyn. 20cm vysokú formu vymastíme maslom a vystelieme papierom na pečenie. Na posýpku roztopíme maslo, potom pridáme jemný hnedý cukor, škoricu, múku a  posekané lieskové orechy. Zohrejeme 25g masla vo veľkej panvici. Pridáme 1 polievkovú lyžicu krupicového cukru a osminky jabĺk. Varíme asi 10 minút až kým jablká nie sú mäkké a zlatisté. Necháme vychladnúť. Vyšľaháme spolu zostávajúce maslo a krupicový cukor, až kým zmes nie je ľahká a nadýchaná. Postupne vmiešame vajcia. Veľkou kovovou lyžicou vmiešame múku a prášok do pečiva. Pridáme crème fraîche a vymiešame do hladka. Lyžicou dáme asi dve tretiny zmesi do formy na pečenie, zmes po nej roztiahneme a dáme na ňu jednu tretinu posýpky. Na ňu dáme zostávajúce cesto a opäť urovnáme. Dáme ďalšiu tretinu posýpky a na ňu poukladáme osminky jabĺk a černice. Nakoniec dáme navrch zostávajúcu posýpku. Pečieme asi 1 a 1/2 hodiny. Vrch koláča voľne prikryjeme papierom na pečenie alebo alobalom na polovicu času pečenia, ak koláč hnedne príliš rýchlo. 10 minút necháme koláč chladnúť vo forme a potom ho presunieme na servírovací tanier. Na panvici zohrejeme med alebo javorový sirup a pokvapkáme ním koláč. Podávame teplé s miskou crème fraîche alebo ľahko vyšľahanou šľahačkou.

Potrebujeme:
175g nesoleného masla, 150g zlatého krupicového cukru, plus 1 čajová lyžička, 4 surové jablká, ošúpané, zbavené jadierok a nakrájané na osminky, 3 veľké vajcia, vyšľaháme, 200g obyčajnej múky, 2 čajové lyžičky prášku do pečiva, 150g crème fraîche (šľahačkový kyslý krém), 150g černíc, 3-4 polievkové lyžice medu alebo javorového sirupu, crème fraîche alebo šľahačka pri podávaní,

NA POSÝPKU:
50g nesoleného masla, 50g jemného hnedého cukru, 1 čajová lyžička mletej škorice, 75g obyčajnej múky, 50g blanšírovaných lieskových orechov, opražených a nahrubo nasekaných

 
         
produktyvajcia a vyzivareceptyfakty o vajciachpredajo proOvovelkoobchod
email
     
home