Spoločnosť ProOvo, a.s. má sídlo na Slovensku a predmetom jej činnosti je chov nosníc a produkcia čerstvých konzumných vajec vrátane ich triedenia, balenia a distribúcie.
Spoločnosť bola založená v roku 1967 tromi poľnohospodárskymi družstvami z okolia Bratislavy ako okresné hydinárske združenie za účelom špecializácie výroby a koncentrácie hospodárskych zvierat. V roku 2003 bola spoločnosť prevzatá spoločnosťou Polnovakia Agrar, ktorá do oboch fariem investovala značné prostriedky. Vďaka týmto investíciám dnes spĺňame všetky normy európskej legislatívy pre chov nosníc, produkciu vajec, triedenie, klasifikáciu a ich predaj.
Nosnice na produkciu vajec pochádzajú z chovov našich externých partnerov. Farma na produkciu vajec má celkovú kapacitu 150 000 nosníc. Tieto v priemere vyprodukujú 46 až 48 miliónov vajec ročne, ktoré sú primárne dodávané na slovenský trh.
Produkcia ProOvo vajec je pod neustálym veterinárnym dohľadom a vykonávaná v súlade so štátnymi predpismi, ako aj európskou legislatívou platnou pre produkciu vajec.
Naši zamestnanci sú zaškolení podľa noriem HACCP (Analýza rizík a rozhodujúce kontrolné body) a technologických metód chovu nosníc podľa požiadaviek welfare.
Tento prístup zabezpečuje kvalitu a bezpečnosť potravín s dôrazom na implementáciu systému kvality na všetkých úrovniach v spoločnosti.
Používaná technológia chovu spĺňa všetky požiadavky chovu nosníc, t.j. Nariadenie vlády č. 736/2002 Z.z. o minimálnych požiadavkách ochrany nosníc a Zákon č. 488/2002 Z.z o veterinárnej starostlivosti a o zmene niektorých zákonov. Taktiež triediareň a baliareň vajec sú schválené v súlade s Potravinovým kódexom SR, hlava 8.
Chov a znáška sú pod permanentným dozorom zmluvného veterinárneho lekára a úradmi Štátnej veterinárnej a potravinovej správy.
Produkcia našich vajec sa realizuje na základe povolenia pre distribúciu vajec v rámci Európskeho Spoločenstva s prideleným veterinárnym kontrolným číslom 3 SK SC 1-6, ktorým sú označené vajcia, ako aj ich obaly a etikety. Triediarni a baliarni vajec spoločnosti ProOvo bolo ďalej pridelené veterinárne schvaľovacie číslo SK SC 1-6. Aj toto číslo môžete nájsť na etiketách obalov vajec.
V roku 1945 zniesli nosnice v priemere každá 151 vajec ročne. Dnes, vďaka výberovému chovu, lepšej výžive, lepším životným podmienkam, špeciálnej technológii osvetlenia a efektívnejšiemu riadeniu farmy, priemerná nosnica znesie približne 320 vajec ročne - čo je skoro jedno vajce denne.
• Výživa nosníc neobsahuje hormóny ani antibiotiká, ale veľké množstvo obilnín, proteínov, vitamínov, minerálnych látok a čerstvej vody. Mladé nosnice znášajú malé vajíčka, čím je nosnica staršia, tým sú vajíčka väčšie. Spoločnosť ProOvo zabezpečuje vysokú kvalitu krmiva jeho výrobou vo vlastnej výrobni kŕmnych zmesí.
• Ustajňovací systém pre nosnice spĺňa normy európskej a slovenskej legislatívy aj pre nadchádzajúce obdobie, a preto teraz aj v budúcnosti bude výroba vajec prebiehať v podmienkach zabezpečujúcich najvyšší stupeň ochrany potravín a vysokej kvality bez nepriaznivého dopadu na životné podmienky chovaných nosníc. Počasie na Slovensku môže byť veľmi premenlivé a niekedy nevľúdne, preto na zabezpečenie vhodných podmienok je potrebné vnútorné ustajnenie. Haly sú vybavené účinnou vzduchotechnikou, ktorá vytvára správnu klímu aj počas letných mesiacov.
• Spôsob ustajnenia v našich halách poskytuje nosniciam bezpečné a zdravé prostredie v primeraných skupinách a mimo dosahu predátorov. Tieto technológie tiež podporujú prirodzený inštinkt nosníc zoskupovať sa pre pocit bezpečia a interakciu v spoločenstve.
• Po zbere vajec je dôležité ich uskladniť v chlade, čím sa uchovajú čerstvé a zabráni sa šíreniu baktérií. Pri triediarni sa nachádza chladiareň s kapacitou približne 2,5 milióna vajec, v ktorej je konštantná teplota 16 stupňov Celzia a vlhkosť 60-70%, čím sa predlžuje ich čerstvosť.
• Vajcia sú zatrieďované pomocou MOBA OMNIA technológie s kapacitou až 45.000 vajec za hodinu.
• Triediareň je vybavená aj presvetlovacím zariadením, čo je v podstate jasné svetlo, ktorým sa všetky vajcia presvecujú, aby sa skontroloval stav škrupiny, množstvo vzduchu vo vnútri vajíčka a pozícia žĺtka, čím sa určí kvalita vajec a len vajcia triedy A sa predávajú v obchodoch.
• Po kontrole kvality presvetlovacím zariadením sa vajcia fyzicky zatrieďujú podľa hmotnosti do kategórií S, M, L a XL a balia do balení po 6, 10, 15, 30, 60, 90 alebo 360 kusov.
• Kvalitu našich vajec priebežne kontrolujú štátni veterinári, ktorí dbajú o zaistenie vysokej úrovne kvality potravín. Naše vajcia sa do obchodov dodávajú v tom istom týždni ako boli znesené.